Pastitsio

En av mina favoriträtter i Grekland.
Jag har ätit en del riktiga skräckexemplar av den här rätten men det här receptet är gott!
Ingredienser
4-6 portioner

2 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
650 gram lamm- eller oxfärs
1 burk krossade tomater
1 krm socker
2 msk hackad basilika
1 msk färsk mejram
1 tsk kanel
1/2 tsk riven muskot
1 krm malda kryddnejlikor
salt och peppar
225 gram ihåliga grekiska makaroner (långa som spagetti med stora som Penne. Kan ersättas med Penne-makaroner.)

Bechamelsås:
1 dl olivolja
2 dl vetemjöl
1 liter mjölk
1-2 tsk muskot
3 ägg
2-3 dl riven ost
 Och kryddig ost, riven  (egentligen Kefalotiri, men det är svårt att hitta i Sverige. Jag brukar använda Parmesanost och det är gott.)

Tillagning:

1. Hetta upp oljan i en kastrull, lägg i lök och vitlök och fräs i 5 minuter tills löken är mjuk. Lägg i färsen och stek ca 5 minuter eller tills färsen är brynt runt om. Rör flitigt under tiden och bryt sönder alla klumpar i färsen.

2. Tillsätt tomater, socker, basilika, mejram, kanel, muskot, kryddnejlikor, salt och peppar. Koka upp och sjud sedan under lock i ca 30 minuter. Rör om då och då.

3. koka under tiden makaronerna i en stor kastrull med saltat vatten i 10-12 minuter eller enligt anvisningarna på paketet. Låt dem sedan rinna av väl.

4. Gör béchamelsåsen: Fräs olivolja tillsammans med mjölet och låt alltsammans puttra en liten stund (detta tar bort mjölsmaken). Späd med mjölken, låt alltsammans sjuda på svag värme - rör hela tiden så att såsen inte bränns vid - och krydda rejält med riven muskot, salt och peppar. Tillsätt den rivna osten. Vispa ner äggen och låt puttra ytterligare någon minut och ta så såsen av värmen. Den ska vara tjock!

5. Lyft över färsen till en stor, ugnsfast form när den är färdigstekt. Lägg makaronerna över den i ett lager och platta till lite. Häll över béchamelsåsen, jämnt fördelad. Strö på osten över ytan.

6. Baka i 200 grader varm ugn i 30-45 minuter eller tills gratängen är gyllenbrun. Servera den riktigt varm eller något svalare, skuren i bitar. Med sallad, tzatziki och bröd!

3 kommentarer: